Er nikotin skadeligt?

Vi har alle hørt om ‘nikotin, –og det bruges ofte som ingrediens i mange produkter såsom nikotin pouches og er fremhævet i reklamer. Men er der nogen af os der ved hvad nikotin virkelig er, hvad det gør og hvilken effekt det har på vores krop, og vigtigst af alt, om det er dårligt for os?

 

Hvad er nikotin?

Nikotin kommer fra planter (godt nyt for veganere), og særligt fra tobaksplanten og andre planter i natskyggefamilien. Selvom det ikke er overraskende at tobaksplanten er en kilde, så er natskyggefamilien en forvirrende samling. Det er en række plantearter som omfatter mange populære grøntsager, såsom tomater og kartofler, samt en række flerårige urter, buske og træer.

Nu tænker du sikkert: “planter! Men hvor skadeligt kan nikotin egentlig være?”

Og her bliver tingene mere indviklede. Nikotin er i sig selv ikke skadeligt for dig i moderate mængder. Men kombineret med andre ingredienser, andre faktorer og omfang, så kan nikotin blive skadeligt –ligesom tomater også kan blive skadelige, hvis de behandles på den samme måde.

Hvilke effekter har nikotin på kroppen?

Nikotin er en populær ingrediens i tobaksprodukter og er vanedannende. Det er også den ingrediens som forårsager den surhed, der unægteligt opstår, når nogen prøver at lægge deres last på hylden, –fordi de mangler den nikotin, som kroppen er blevet vænnet til at få.

Interessant nok så er nikotin både afslappende og stimulerende (tænk på det som en kemisk udgave af det neutrale Schweiz, –der ikke vælger side), og er kendt for at have humørændrende indvirkning på kroppen. Brugerne fortæller at nikotin giver dem et kick –eller får dem til– at blive mere afslappede. Forestil dig at spise chokolade man virkelig trænger til, eller den første kaffe om morgenen, så ved du hvad nikotinafhængighed går ud på. Chokolade frigiver endorfiner (så man bliver glad og slapper af), og det samme gør nikotin, så hvis man er chokoladeelsker, så kender man mere til nikotinafhængighed, end man umiddelbart skulle tro.

Sagt mere videnskabeligt så frigiver nikotin noradrenalin i blodbanen, så brugerne bliver mere fokuserede og glade. Ud over adrenalin-kicket, så øges kroppens insulinproduktion også, hvilket giver et ekstra kick.

Der er selvfølgelig to sider af alting, og denne konstante stimulering har sine ulemper, fordi nikotin også siges at have en række bivirkninger.

Derudover så er der også altid risiko for at få for meget (som de fleste ting i livet). En overdosis af nikotin siges at kunne forårsage nikotinforgiftning, hvilket kan føre til opkast, kvalme, voldsom udmattelse og forhøjet blodtryk. Selvom det lyder meget alvorligt, så er det kun i ekstreme tilfælde. Bare husk, alting med måde.