Udviklingen bag nikotin pouches i Danmark

 

Intet varer for evigt, det er det bedste ordsprog man kan benytte når der er tale om snus. Markedet og generelt snus branchen har været som en rutchebane. På trods af sine mange opture har branchen og de store virksomheder næsten altid tilpasset sig. Danmark var lidt bagud i forhold Sverige med snus og det var vi som forbrugere også. Første gang jeg hørte om snus var i 2012 da jeg var på ferie i grækenland hvor jeg blev introduceret til snus af nogle unge drenge fra Sverige. På trods af at jeg ikke var den største fan af cigaretter blev jeg tiltrukket af svensk snus da det gav et kick som jeg ikke havde prøvet før. 

 

Thunder 

Thunder var den første “lovlige” snus der kom til Danmark da det var fremstillet af tyggetobak og hen af vejen kunne man stille og roligt se bøtterne i de forskellige lokale kiosker, hvilket vækkede interessen hos mange og inklusiv mig selv. Men der er altså stor forskel på tyggetobak og det svenske snus! 

 

Epok

Den klassiske hvide snus, hold da op hvor vækker det mange minder! nok om nostalgien. I 1992 blev det ulovligt at sælge snus i hele EU på nær Sverige, fordi Sverige fik forhandlet sig til en særordning, inden landet i 1995 trådte ind i EU. På trods af lov forbuddet kunne man i årene 2012-2015 se Epok på hylderne i de mange forskellige kiosker i Danmark. Var det smuglergods? Ja. Gjorde politiet noget? Nej. Det gjorde mange mennesker glade i Danmark og det fik endda rigtig mange til at stoppe med ryge. Men i 2015 skulle Danmark stå til regnskab for deres sløve arbejde med forbuddet og blev derfor dømt af EU domstolen. Efter dette begyndte vores alles dejlige Epok at forsvinde stille og roligt. 

 

Nikotin pouches 

Når man tager tobakken ud af posen kan man jo ikke kalde det snus? Netop! De store producenter begyndte at tilpasse sig lovgivningerne. Der kom produkter ind på markedet som var næsten identiske med den snus vi kender, men alligevel var det ikke snus, det blev kaldt nikotin pouches. Lyft, Ace, White Fox, Zyn, Nordic spirit og mange flere kom ind på banen da de så en enorm efterspørgsel på alternativet til snus. Siden da kan man se disse brands på alle hylder både i kiosker, tankstationer og diverse supermarkeder.